Bij en burn-out geldt:

Voorkomen is beter dan genezen. Een flinke burn-out kan zo maar twee jaar van het plezier in je  leven verpesten. 

 

Een burn-out is een complexe stapeling van triggers.

In gewoon Nederlands:

Doordat er te langdurig een groot beroep op je wordt gedaan, je in een wildernis van verplichtingen terecht bent gekomen of je te weinig aan ontspanning toekomt , raakt de energie opgebrand  die je nodig hebt om het overzicht te behouden. 

Een burn-out is te herkennen als je problemen begint te krijgen met je stemming, je kunt opvliegend, zelfs agressief worden en dingen zeggen waar je later spijt van hebt. Je kunt problemen krijgen met je geheugen. Je begint dingen te vergeten. Soms heb je een gesprek met iemand en ben je later op de dag helemaal vergeten dat je die persoon überhaupt gesproken hebt, laat staan wat Jullie met elkaar hebben besproken.

Bij een burn-out kan het voorkomen dat alledaagse routinematige zaken simpelweg worden vergeten. Ook het vermogen om te concentreren neemt af. Simpele teksten moeten soms vier keer worden doorgelezen en zelfs dan worden zaken nog steeds over het hoofd gezien. Invullen van belangrijke formulieren kan een probleem worden.

We zien bij burn-out dat het zelfbeeld daalt, dat mensen onzeker worden en daarmee ook besluiteloos.  Mensen  vinden het moeilijk om sociaal te functioneren.

 

Goede coaching kan mensen weer helpen energie terug te krijgen, ze het gevoel teruggeven dat ze een prettig mens zijn. weer vrolijk kunnen zijn, plezier in het leven kunnen hebben